25
جولای

چرا باید شرکت های دانش بنیان ارزش گذاری نمایند؟

چگونه روشی مناسب برای ارزشگذاری استارتاپ خود انتخاب کنیم؟
در این مقاله به مبحث مهم ارزشگذاری کسب و کارها می پردازیم و پس از آشنایی با روش های مختلف ارزشگذاری، توضیحاتی را در زمینه مناسب ترین روش‌ها برای ارزشگذاری انواع کسب و کارها ارائه خواهیم داد.

ارزشگذاری چیست؟

ارزشگذاری یک شرکت یا کسب و کار، فرآیند ارزیابی کل ارزش اقتصادی یک کسب و کار و دارایی های آن است. در طول این فرآیند، تمام جنبه های یک کسب و کار از قبیل دارایی ها، بازار محصولات، پتانسیل فروش و موارد دیگر برای تعیین ارزش فعلی آن ارزیابی می شود. در ارزشگذاری استارتاپ ها، ارزش دارایی های نامشهود سهم زیادی از ارزش استارتاپ را به خود اختصاص می دهد. بنابراین تعیین ارزش دارایی های نامشهود در ارزشگذاری استارتاپ ها از اهمیت بالایی برخوردار است.
چرا ارزشگذاری می کنیم؟
صاحبان کسب و کار ها به دلایل مختلفی نیاز به ارزشگذاری و تعیین ارزش روز کسب و کار خود دارند. یکی از این دلایل، تغییرات در ساختار مالکیت شرکت ها می باشد. صاحبان کسب و کار ها در رویدادهایی از قبیل فروش سهام، ادغام، یا تجزیه شرکت نیاز به ارزشگذاری شرکت خواهند داشت. ارزش تعیین شده در این مرحله معیاری برای مذاکرات در خصوص تغییرات اشاره شده خواهد بود.
از دلایل دیگری که شرکت ها نیاز به ارزشگذاری دارند، عرضه اولیه سهام شرکت در بورس اوراق بهادار است. شرکت ها برای پذیرش در بازار بورس و عرضه سهام خود در این بازار نیاز به این دارند که ارزش پایه و قیمت تابلو در زمان عرضه برآورد شود. بنابراین ارزشگذاری دقیق و منصفانه شرکت از اهمیت بالایی برخوردار است.
ارزیابی عملکرد تیم و سنجش استراتژی های مختلف نیز از دیگر دلایل مختلف ارزشگذاری کسب و کار ها می باشد. صاحبان کسب و کار ها برای این که تاثیر استراتژی های مختلف و عملکرد تیم ها را روی کسب وکار خود ارزیابی کنند، نیاز به این دارند که ارزش کسب و کار خود را برآورد کنند.
همچنین سرمایه گذاران نیز برای سنجش میزان رشد سرمایه خود در شرکت های زیر مجموعه، نیاز به ارزشگذاری دوره ای این شرکت ها خواهند داشت.
انواع روش های ارزشگذاری
روش های متعددی برای ارزشگذاری کسب و کار ها وجود دارد که با توجه به وضعیت و شرایط کسب و کار می توان از آن ها استفاده کرد. روش های ارزشگذاری کسب و کار ها بر اساس نوع تحلیل و نوع داده های موجود به چهار قسمت کلی تقسیم بندی می شود. این چهار قسمت به شرح زیر است:

• روش های کیفی و شهودی
• روش های نسبی
• روش های مبتنی بر داده های مالی
• روش های مبتنی بر دارایی

روش های مختلف ارزشگذاری بر اساس تقسیم بندی بالا به شرح تصویر زیر است:

ارزش گذاری استارت آپ